Jaarstukken 2018

3. Economie

3.1 Economische ontwikkeling

De gemeente streeft ernaar een economisch vitale gemeente te zijn en te blijven. Hiertoe voert de gemeente binnen dit taakveld algemeen beleid uit ter versterking van de economische bedrijvigheid. Het gaat om de uitvoering van de economische agenda en het project Huygenskwartier Voorburg.

Wat hebben wij daarvoor gedaan?

De Economische agenda geeft richting aan ontwikkelingen die bijdragen aan het versterken van de economie én van Leidschendam-Voorburg als geheel. De gemeente heeft de agenda samen met ondernemers verder uitgewerkt in 2018. Ook trekt de gemeente samen met ondernemers, bewoners en eigenaren op in de kernwinkelgebieden en bij het glastuinbouwgebied bij Stompwijk.

Speerpunt

Omschrijving

Status

Uitvoeren Economische agenda

De economische agenda loopt tot en met 2020. De Economische agenda is de kapstok voor alle activiteiten die bijdragen aan economie in de brede zin van het woord, inclusief kunst en cultuur, expats, recreatie en evenementen. Hieronder vallen ook reeds opgestelde beleidsvisies, zoals de cultuurvisie en de detailhandelsvisie.  De economische agenda geeft een overzicht van de prioriteiten die voortkomen uit deze visies en activiteiten. Deze prioriteiten worden samen met ondernemers verder uitgewerkt.

Toelichting per speerpunt

Uitvoeren Economische agenda

De uitvoering van de economische agenda verloopt goed. In de uitvoering wordt gewerkt met prioriteiten. Het uitvoeringsprogramma 2018 geeft richting. In 2018 is bijvoorbeeld de revitaliseringsstrategie voor bedrijventerreinen vastgesteld, net als het gemeentelijk inkoopbeleid en er is een taskforce opgestart om de problematiek voor ondernemers in de winkelgebieden snel en efficiënt op te pakken.

Verbonden partij(en)

Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH)

Doelstelling

In de MRDH, een vrijwillige gemeenschappelijke regeling, werken 23 gemeenten samen aan een duurzame en internationaal concurrerende regio. Een grootstedelijk gebied met een aantrekkelijk landschap en een infrastructureel netwerk dat woonkernen, werklocaties en voorzieningen verbindt. De gemeenten in de metropoolregio werken aan vier thema’s: vernieuwen verbindingen, vernieuwen economie, vernieuwen energie en vernieuwen stad en omgeving.

Ontwikkelingen

Met de start van de bestuursperiode 2018-2022 is gewerkt aan een nieuwe Strategische Agenda MRDH, conform de afspraken in de gemeenschappelijke regeling. De strategische agenda bepaalt de koers van de 23 gemeenten in de GR MRDH voor de ruimtelijk-economische opgaven in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. De strategische agenda sluit aan op de bestaande Strategische Bereikbaarheidsagenda en het Regionale Investeringsprogramma. Met de afspraken over het MIRT Gebiedsprogramma bereikbaarheid Rotterdam Den Haag van eind 2018 wordt ingezet op hoogwaardig openbaar vervoer in de regio. Verder werd in 2018 bekend dat na een openbare aanbesteding EBS het streekbusvervoer in de regio Haaglanden gaat verzorgen vanaf 2019. Het busvervoer wordt uitgevoerd met milieuvriendelijke bussen. Daarnaast is er in de regio gewerkt aan het MIRT-gebiedsprogramma bereikbaarheid Rotterdam Den Haag. Het Rijk, provincie Zuid-Holland, de MRDH en de gemeenten Rotterdam en Den Haag hebben eind 2018 afgesproken de komende jaren te investeren in de bereikbaarheid van de regio, zoals het Central Innovation District (CID) en de Binckhorst.

Wat heeft het gekost?

Economische ontwikkeling

Primitieve begroting
2018

Begrotings-
wijzigingen
2018

Begroting
na wijziging
2018

Realisatie
2018

Verschil
2018

Lasten

478

134

613

552

60

Baten

0

0

0

29

29

Bedragen x € 1.000

De lasten hebben onder andere te maken met de uitvoering van de economische agenda en de aanpak Huygenskwartier.