Jaarstukken 2018

3. Economie

3.2 Fysieke bedrijfsinfrastructuur

De gemeente streeft ernaar een economisch vitale gemeente te zijn en te blijven. Hiertoe voert de gemeente binnen dit taakveld activiteiten uit, gericht op de fysieke bedrijventerreinen, bedrijfslocaties en winkelgebieden. In Leidschendam-Voorburg gaat het onder andere om de uitvoering van het project Leidsenhage en de fysieke activiteiten ten behoeve van de gemeentelijke bedrijventerreinen.

Wat hebben wij daarvoor gedaan?

De Economische agenda geeft richting aan ontwikkelingen die bijdragen aan het versterken van de economie. De economische agenda is in 2018 samen met ondernemers verder uitgewerkt. In 2018 heeft de gemeente samen met ondernemers een visie ontwikkeld op de detailhandel- en horecastructuur. Besluitvorming hierover vindt begin 2019 plaats.

Speerpunt

Omschrijving

Status

Leidsenhage

De gemeente werkt vanuit haar publiekrechtelijke rol zoveel mogelijk mee aan de herontwikkeling van Leidsenhage. Er komt nieuwe winkelruimte bij en de bestaande winkels worden gerenoveerd.

Huygenskwartier Voorburg

De doelstelling van het project Huygenskwartier Voorburg is meer bezoekers trekken naar het Huygenskwartier Voorburg en het gebied op de kaart zetten.

Ontwikkeling glastuinbouwgebied Meeslouwerpolder

De gemeente streeft naar een compacte en economisch vitale Meeslouwerpolder. De gemeente is met Provincie Zuid-Holland in gesprek over het toestaan van andere functies naast glastuinbouw. De ontwikkeling van het gebied krijgt vorm via een gezamenlijk opgestelde gebiedsagenda en samenwerkingsmodel.

Toelichting per speerpunt

Leidsenhage

In Leidsenhage is de nieuwe versmarkt, Fresh, in gebruik genomen. Daarnaast is druk gebouwd aan de nieuwe Jumbo en de ondergrondse parkeergarage. Om de bouwput voor de garage droog te houden, is extra retourbemaling ingezet. Onder andere hierdoor, maar ook door het aantrekken van de bouw, is er vertraging opgelopen, waardoor de opleverdatum van The Mall of the Netherlands door schuift naar 2020.

Huygenskwartier Voorburg

Net als afgelopen jaren heeft de gemeente zich samen met ondernemers en eigenaren ingezet voor een breder bekend en aantrekkelijk Huygenskwartier Voorburg. Doel is meer bezoekers te trekken en het gebied op de kaart te zetten. In 2018 heeft de stuurgroep Huygenskwartier ervoor gekozen om met name aandacht te besteden aan marketingcommunicatie over het gebied en evenementen in het gebied.

Ontwikkeling glastuinbouwgebied Meeslouwerpolder

In 2018 heeft Provinciale Staten ingestemd met de actualisatie van de Visie ruimte en mobiliteit. Hierdoor is het mogelijk geworden om andere functies naast glastuinbouw toe te staan in het gebied. De gemeente past het bestemmingsplan hierop aan. Hiervoor zijn in 2018 onderzoeken uitgevoerd, o.a. op het gebied van geluid. Met ondernemers en bewoners is gesproken over de manier waarop het beste met geluidscontouren kan worden omgegaan. Ook hebben er gesprekken plaatsgevonden om de vastgestelde uitgangspunten en spelregels voor elke locatie uit te werken in het bestemmingsplan. Het ontwerpbestemmingsplan moet in 2019 klaar zijn.

Verbonden partij(en)

Wat heeft het gekost?

Fysiek bedrijfsinfrastructuur

Primitieve begroting
2018

Begrotings-
wijzigingen
2018

Begroting
na wijziging
2018

Realisatie
2018

Verschil
2018

Lasten

1.767

2.978

4.745

1.340

3.405

Baten

1.601

2.978

4.579

1.170

-3.409

Bedragen x € 1.000

De lasten en baten houden verband met het bouw- en woonrijp maken van Leidsenhage (tot en met 2018) dat wordt verrekend met Unibail-Rodamco en transactiekosten bij de (ver)koop van onroerend goed.