Jaarstukken 2018

6. Sociaal domein

6.82 Geëscaleerde zorg 18-

Het bieden van zware geïndiceerde jeugdhulp, waaronder ook het gedwongen kader van de jeugdhulp, valt binnen dit taakveld. Goede hulpverlening aan en bescherming van jeugdigen draagt bij aan het veilig opgroeien.

De taakvelden Maatwerkdienstverlening 18- en Geëscaleerde zorg 18- liggen in elkaars verlengde. Zorg zal licht waar mogelijk, maar zwaar waar nodig worden ingezet.


Tot dit taakveld behoren maatregelen gericht op de opvang en het waarborgen van de veiligheid van kinderen en jeugdigen 18- met inbegrip van maatwerkdienstverleningsmaatregelen:

  • jeugdbescherming;
  • jeugdreclassering;
  • aanpak kindermishandeling (onderdeel van regiovisie Huiselijk Geweld en Kindermishandeling en Veilig Thuis);
  • gedwongen jeugdhulp (gesloten);
  • jeugdhulp met verblijf;
  • programma's rond verslaving;
  • individuele maatwerkdienstverlening voor jeugdigen in opvangvoorzieningen.

Wat hebben wij daarvoor gedaan?

Speerpunt

Omschrijving

Status

Gedwongen kader

Daar waar nodig zorg in het gedwongen kader van de Jeugdzorg snel en daadkrachtig inzetten, maar dit waar mogelijk te voorkomen en niet langer in te zetten dan nodig.

Kwaliteitseisen gecontracteerde zorg

Afspraken maken met gecontracteerde aanbieders over kwaliteitseisen. In 2018 wordt de jeugdhulp voor 2019 en verder aanbesteed.

Toelichting per speerpunt

Gedwongen kader

Er zijn met de jeugdhulp plus contractueel afspraken gemaakt waarbij zowel aan de voorkant wordt geprobeerd de plaatsing in de gesloten jeugdhulp te voorkomen en aan de achterkant versneld wordt afgeschaald en nazorg wordt geleverd.

Kwaliteitseisen gecontracteerde zorg

De contracten jeugdhulp  zijn in 2018 met een jaar verlengd voor 2019. Het aanbestedingsproces jeugdhulp 2020-2024 is gestart.  

Verbonden partij(en)

GGD en VT Haaglanden

Doelstelling

Het bevorderen,  beschermen en bewaken van de publieke gezondheid (onderdeel GGD)Het voorkomen van huiselijk geweld en kindermishandeling, door middel van een samenhangende aanpak (Onderdeel Veilig Thuis).

Ontwikkelingen

De Gemeenschappelijke Regeling (GR) GGD en VT Haaglanden (voorheen GR GGD Haaglanden) is per 1 januari 2018 een nieuwe fase ingegaan. In die herijking is een aantal veranderingen aangebracht in de governance van de GR en in het takenpakket dat de GGD uitvoert voor de GR. De bijdrage van de gemeente Den Haag voor de regionale GGD diensten is opgenomen in de begroting van de GR en dat een aantal veranderingen is doorgevoerd in de wijze waarop de bijdragen van de 9 deelnemende gemeenten bepaald worden. Tevens is Veilig Thuis Haaglanden (VT) toegevoegd aan de GR. Specifiek GGD:  In 2018 heeft een doelmatigheidsonderzoek plaatsgevonden naar de overhead. Dit heeft geleid tot een besparing waarmee een deel van de taakstelling die de GGD is opgelegd, behaald is.  De GGD heeft meegewerkt aan het opstellen van de omgevingsvisie met name op het gebied van de gezonde leefomgeving.  In verband met nieuw wettelijk beleid op gebied van toezicht op de Kinderopvang  is extra capaciteit ingezet. Specifiek Veilig Thuis: Er is een stijging te zien in het aantal meldingen bij VT, hiermee nemen ook de kosten toe. Verwacht wordt dat door het invoeren van de aangescherpte meldcode huiselijk geweld per 2019 het aantal meldingen (en dus ook de kosten) nog verder zullen stijgen. Zie ook Risico's.

Inkoopbureau H-10

Doelstelling

Het Inkoopbureau behartigt de belangen van de gemeenten op het terrein van uitvoering van inkooptaken binnen het sociaal domein, zoals gezamenlijke inkoop en contractering van Jeugdzorg.

Ontwikkelingen

In 2019 wordt besloten of en op welke wijze de gemeenschappelijke regeling H10 Inkoopbureau wordt voortgezet.

Wat heeft het gekost?

Geëscaleerde zorg 18-

Primitieve begroting
2018

Begrotings-
wijzigingen
2018

Begroting
na wijziging
2018

Realisatie
2018

Verschil
2018

Lasten

1.854

206

2.060

2.013

47

Baten

0

0

0

0

0

Bedragen x € 1.000

De lasten betreffen de kosten voor gedwongen jeugdhulp en Veilig Thuis.

Binnen de gemeentegrenzen ligt Schakenbosch, een bovenregionale instelling voor gesloten jeugdhulp. Hier worden ook jeugdigen van buiten de gemeente geplaatst, met instellingsvoogdij.