Jaarstukken 2018

7. Volksgezondheid en milieu

7.1 Volksgezondheid

Een gezonde leefstijl draagt bij aan een goede participatie en zelfredzaamheid van inwoners. Centraal staat vroegtijdige signalering bij ongezonde leefstijl, kennisdeling over gezonde leefstijl. Maatregelen ter bescherming van de gezondheid van de bevolking als geheel, van specifieke risicogroepen, van jeugd en van ouderen, behoren tot dit taakveld.

De speerpunten en acties voor het lokaal gezondheidsbeleid, zoals vastgelegd in de sport en beweegvisie, zijn terug te vinden bij Programma 5, taakveld 5.1.

Wat hebben wij daarvoor gedaan?

De GGD voert voor de gemeente de wettelijke taken uit op gezondheidsgebied.
In 2018 is de gezondheidsmonitor opgeleverd. Hierin wordt een beeld gegeven van de gezondheid en welzijn van onze inwoners. Deze monitor wordt gebruikt om cijfermatig te kunnen onderbouwen of onze interventies op het gebied van gezondheid en welzijn werken. 
Daarnaast zijn 2 campagnes georganiseerd; Stobtober en Ikpas. Deze campagnes vragen aandacht voor de gezondheidsrisico van roken en alcoholgebruik.
De GGD voorziet ook in 1 centraal punt waar inwoners van Haaglanden met vragen over gezondheid terecht kunnen. In 2018 hebben zij 30.166 keer telefonisch contact gehad.
Zij voeren ook de taken op het gebied van wet op de lijkbezorging uit.
Voor de  invoering van de omgevingswet zijn een aantal factsheets opgeleverd voor het onderdeel gezondheid in de omgevingswet.

Voor jeugdgezondheidszorg is in 2018 o.a. het inentingsprogramma uitgevoerd. Hieronder een weergave van de bereikpercentages per leeftijdscategorie:

Bereik 0-1 totaal   784 97% (minimale bereikpercentage 95%), betreft een stijging t.o.v. 2017
Bereik 1-4 totaal 2.510 94% (minimale bereikpercentage 95%), betreft een stijging t.o.v. 2017
Bereik 4-19 groep 2 totaal 742 48% (minimale percentage van 90%)
Bereik 4-19 groep 7 totaal 714 56% (minimale percentage van 90%)
Bereik 4-19 klas 2 totaal 962 21% (minimale percentage van 90%), blijft achter, maar is te verklaren gezien de overproductie van 113% in de tweede helft van 2017”

Speerpunt

Omschrijving

Status

Het vroegtijdig signaleren en interveniëren bij opgroei- en opvoedingsproblemen, bij specifieke stoornissen en bij gezondheidsbedreigingen bij kinderen en volwassenen.

Een gezonde leefstijl is van positieve invloed op de fysieke en psychische gesteldheid van mensen. Hierdoor zullen zij minder vaak een beroep hoeven doen op maatschappelijke ondersteuning.

Bevorderen gezonde leefstijl (2)

Het stimuleren van maatschappelijke en groene initiatieven die een gezonde leefstijl bevorderen.

Bevorderen gezonde leefstijl

Het formuleren en uitvoeren van maatregelen die een gezonde leefstijl bevorderen en gezondheidsbedreigingen tegengaan. Hieraan wordt uitvoering gegeven middels het preventiekader jeugd en via de GGD.

Toelichting per speerpunt

Het vroegtijdig signaleren en interveniëren bij opgroei- en opvoedingsproblemen, bij specifieke stoornissen en bij gezondheidsbedreigingen bij kinderen en volwassenen.

De Jeugdgezondheidszorg, het Schoolmaatschappelijk Werk en het Spel- en Opvoedpunt zijn belangrijke partijen als het gaat om signaleren en het  ondersteunen van ouders en kinderen bij (dreigende) problematiek.   Ook andere partners in de jeugdpreventieketen spelen hierin een belangrijke rol.
Een mooi voorbeeld is het project Ouders van de Prinsenhof, waar ouders gefaciliteerd worden om elkaar te ondersteunen, bijvoorbeeld bij opvoedvragen.

Daarnaast werkt een verloskundige praktijk met centering pregnancy, waarbij tijdens de zwangerschap de groepsdynamiek en verbinding tussen lichaam en geest centraal staan. Dit stimuleert de sociale cohesie tussen jonge ouders, waarbij ze elkaar kunnen ondersteunen.

De Community (Op) Tijd voor jeugd zorgt voor verbinding in de jeugdpreventieketen, zodat signalen op de juiste plek worden belegd en daardoor snel en effectief worden opgepakt.

Bevorderen gezonde leefstijl (2)

Maatregelen vallen onder de programma's Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG), Gezond in de Stad (GIDS), Maatschappelijk Verantwoord Verenigen (MVV) en de Lokale Educatieve Agenda (LEA) en de Gezonde School-aanpak. Vanuit het programma JOGG is de naam en het beeldmerk 'Goed Bezig' gelanceerd en zijn activiteiten voor jongeren georganiseerd. Vanuit JOGG, GIDS en MVV zijn diverse initiatieven en activiteiten gestimuleerd en gefaciliteerd, bijvoorbeeld 'Welzijn op recept', de Gezonde Kantine en inzet tijdens 'De week van de eenzaamheid'.

Bevorderen gezonde leefstijl

Om sport (en cultuur)verenigingen te ondersteunen bij de invulling van hun rol op het gebied van gezondheidsbevordering is gestart met een helpdesk. Ook via Maatschappelijk Verantwoord Verenigen (MVV) worden organisaties hierbij geholpen.

Verbonden partij(en)

GGD en VT Haaglanden

Doelstelling

Het bevorderen,  beschermen en bewaken van de publieke gezondheid (onderdeel GGD)Het voorkomen van huiselijk geweld en kindermishandeling, door middel van een samenhangende aanpak (Onderdeel Veilig Thuis).

Ontwikkelingen

De Gemeenschappelijke Regeling (GR) GGD en VT Haaglanden (voorheen GR GGD Haaglanden) is per 1 januari 2018 een nieuwe fase ingegaan. In die herijking is een aantal veranderingen aangebracht in de governance van de GR en in het takenpakket dat de GGD uitvoert voor de GR. De bijdrage van de gemeente Den Haag voor de regionale GGD diensten is opgenomen in de begroting van de GR en dat een aantal veranderingen is doorgevoerd in de wijze waarop de bijdragen van de 9 deelnemende gemeenten bepaald worden. Tevens is Veilig Thuis Haaglanden (VT) toegevoegd aan de GR. Specifiek GGD:  In 2018 heeft een doelmatigheidsonderzoek plaatsgevonden naar de overhead. Dit heeft geleid tot een besparing waarmee een deel van de taakstelling die de GGD is opgelegd, behaald is.  De GGD heeft meegewerkt aan het opstellen van de omgevingsvisie met name op het gebied van de gezonde leefomgeving.  In verband met nieuw wettelijk beleid op gebied van toezicht op de Kinderopvang  is extra capaciteit ingezet. Specifiek Veilig Thuis: Er is een stijging te zien in het aantal meldingen bij VT, hiermee nemen ook de kosten toe. Verwacht wordt dat door het invoeren van de aangescherpte meldcode huiselijk geweld per 2019 het aantal meldingen (en dus ook de kosten) nog verder zullen stijgen. Zie ook Risico's.

Wat heeft het gekost?

Volksgezondheid

Primitieve begroting
2018

Begrotings-
wijzigingen
2018

Begroting
na wijziging
2018

Realisatie
2018

Verschil
2018

Lasten

2.403

-35

2.368

2.370

-3

Baten

0

0

0

0

0

Bedragen x € 1.000