Jaarstukken 2018

7. Volksgezondheid en milieu

7.2 Riolering

Tot dit taakveld behoort de wettelijke zorgplicht om het stedelijk afvalwater in te zamelen en te transporteren, de afvoer van het regenwater in de openbare ruimte en de grondwaterstand in de openbare ruimte. Deze gemeentelijke taken zijn vastgelegd in het Water & Rioleringsplan (WRP) 2016-2021. In het WRP zijn de beleidsdoelen, maatregelen en financiële dekking opgenomen. Het plan beschrijft onder andere de maatregelen die nodig zijn om de doelen te realiseren en geeft aan hoe het beheer van de riolering, het watersysteem en andere watervoorzieningen de komende jaren wordt vorm gegeven.

Wat hebben wij daarvoor gedaan?

In 2018 is in de wijk de Rietvink de riolering vervangen in combinatie met de ophoging van de verzakkingen in deze wijk. Tevens is de start gemaakt met de rioolvervanging van de van Deventerlaan en omgeving in 2019 zal dit project afgerond worden.
Het oude rioolgemaal Ruijsdaellaan is in 2018 gesloopt en vervangen door een 1.100 m lang nieuw hoofdriool geboord onder de Noordsingel. Dit hoofdriool transporteert het afvalwater van de Prins Hendrikstraat naar het eindgemaal van Hoogheemraadschap van Delfland.

Speerpunt

Omschrijving

Status

Maatregelen Bui vd Eeuw (Water- en Rioleringsplan)

Het Water- en Rioleringsplan heeft oog voor de effecten van klimaatverandering. Door berekeningen voor de Bui van de eeuw is er een beeld van het functioneren van de riolering en waterbergingen bij extreme neerslag. En zullen maatregelen genomen worden om schade aan bebouwing te voorkomen.

Scheiden schoon regenwater en vuil rioolwater door afkoppelen verhard oppervlak

Het afvoeren van regenwater van wegverhardingen naar sloten en vijvers  kan om verschillende redenen aantrekkelijk zijn. Dit zogenaamde afkoppelen kan het risico op wateroverlast verkleinen terwijl een extra hoeveelheid schoon regenwater  in sloten en vijvers een positief effect kan hebben op de waterkwaliteit.

Toelichting per speerpunt

Maatregelen Bui vd Eeuw (Water- en Rioleringsplan)

In het kader van de Bui van de Eeuw zijn in 2018 de volgende projecten uitgevoerd.

- De Broekweg is gerealiseerd. Het betref het aanleggen van een goot in de lengterichting van de weg om water op straat af te voeren naar het oppervlaktewater. Het HWA-riool bleek onherstelbaar beschadigd en is vervangen en vergroot. Met deze maatregelen is een 2x zo grote afvoercapaciteit beschikbaar dan gebruikelijk om regenwater op straat te beperken en instroming in de woningen te voorkomen.
- De Nieuwstraat is voorbereid. Naast de vervanging van de gemengde riolering, betreft dit het ontwerp van een nieuw hemelwaterstelsel waardoor de afvoercapaciteit verdubbeld wordt om water op straat te voorkomen dat in een aantal woningen zou kunnen stromen. Tevens is het wegprofiel zodanig ingericht dat het water van deze woningen af stroomt. Het apart afgevoerde hemelwater wordt gebruikt om de watergang in het park bij de Oude Bleijk te verversen. Vanwege de hoge grondwaterstanden wordt drainage aangelegd.
- Diverse kleinschalige maatregelen die waren gepland voor 2019, zijn naar 2018 gehaald. Deze kleinschalige maatregelen worden getroffen naar aanleiding van ervaren wateroverlast in het afgelopen jaar en betreffen vooral het beschermen van parkeerkelders door aanpassing van het hoogteprofiel van de openbare weg en het vergroten van huisaansluitleidingen. Er zijn twee kleinschalige projecten uitgevoerd in Park Leeuwenbergh en in het Huygenskwartier. Twee projecten zijn in voorbereiding in Voorburg-Midden en in Essesteijn (laatste lift mee met het herstraatprogramma).
- Tenslotte zijn er nog twee projecten in onderzoek in het Huygenskwartier en in Voorburg-Midden.
- De verplichte Stress-test vanuit het Deltaplan Ruimtelijke adaptatie betreft onder andere een maatschappelijke dialoog. Deze is verplaatst naar 2019     om afstemming met andere organisaties mogelijk te maken.

Scheiden schoon regenwater en vuil rioolwater door afkoppelen verhard oppervlak

De uitvoering in 2018 heeft zich toegespitst op het project Van Deventerlaan met de Pilot Afkoppelen (voorzijde) particulier dakoppervlak.  Bijna alle  eigenaren doen mee aan dit pilot project. Daarnaast zullen er regentonnen worden verstrekt voor de afvoer van regenwater van het dakoppervlak aan de aan de achterzijde. Dit project wordt uitgevoerd in samenwerking met Hoogheemraadschap van Delfland.   

Verbonden partij(en)

Wat heeft het gekost?

Riolering

Primitieve begroting
2018

Begrotings-
wijzigingen
2018

Begroting
na wijziging
2018

Realisatie
2018

Verschil
2018

Lasten

3.456

350

3.807

3.839

-33

Baten

5.210

303

5.513

5.512

-1

Bedragen x € 1.000

De baten betreffen de inkomsten uit de rioolheffing. De lasten zijn exclusief de toerekening aan de rioolheffing van T21 Verkeer en Vervoer, incl. (omslag)rente, T63 Inkomensregelingen (kwijtschelding) en Overhead, incl. (omslag)rente. Zie paragraaf lokale heffingen voor de toelichting op de kostendekkendheid rioolheffing.