Jaarstukken 2018

Bestuurlijke samenvatting

Een woord vooraf

In 2018 zijn we als college begonnen de maatregelen uit het coalitieakkoord 2018-2022 ‘Samen aan zet’ uit te voeren.

Ook het afgelopen jaar hebben we geïnvesteerd om onze gemeente nog mooier en beter te maken. We hebben daarbij de samenwerking versterkt met onze partners, zoals met ondernemers, onderwijsinstellingen, zorg- en welzijnsorganisaties. Dat heeft in 2018 een aantal mooie resultaten opgeleverd. Zo zijn diverse acties en activiteiten ontstaan om kinderen en hun ouders op een laagdrempelige manier te ondersteunen, zodat meer kinderen en jongeren gezond en veilig opgroeien. Basisschool De Dijsselbloem is het schooljaar 2018-2019 in een nieuw schoolgebouw gestart. We hebben extra ingezet op de ondersteuning van mantelzorgers en op het bestrijden van eenzaamheid. We zijn een stap verder in een duurzaam Leidschendam-Voorburg doordat huiseigenaren en VvE’s de stimuleringsregeling hebben gebruikt om woningen te isoleren of van zonnepanelen te voorzien. We hebben de Stompwijkseweg verbeterd en zo Stompwijk beter bereikbaar gemaakt. De revitaliseringsstrategie voor bedrijventerreinen is vastgesteld om de kwaliteit en positionering van de terreinen te verbeteren. Ook is er een taskforce opgestart om knelpunten die ondernemers in winkelgebieden ervaren, snel en efficiënt op te pakken.

We hebben daarnaast in 2018 voorbereidingen getroffen waarvan we de resultaten in 2019 en de komende jaren verwachten. Voorbeelden zijn het ontwerp van de nieuwe sporthal De Maartenshal voor het St. Maartenscollege en Novum, en ontwerpen voor nieuwe integrale kindcentra. We hebben nieuw beleid vastgesteld, zoals nieuw minimabeleid, waarbij we inzetten op minder kinderen in armoede, en re-integratie en participatiebeleid om meer mensen naar werk te begeleiden. De aanleg van de verbindingsweg om de woonkern in Stompwijk te ontlasten is voorbereid. Voor Damcentrum is opnieuw onderzocht welke maatregelen wenselijk zijn om de doorstroom van verkeer en parkeren in het gebied te verbeteren. Het ontwerp voor twee ongelijkvloerse kruispunten voor de N14 wordt in 2019 verder uitgewerkt. Er komen ook meer sociale woningen. In 2018 is de ontwikkelvisie Overgoo voorbereid waarin sociale woningbouw voor Overgoo wordt vastgelegd. We hebben een eerste stap gezet in het verbeteren van afvalinzameling door een pakket maatregelen vast te stellen.

Het eindresultaat van de jaarrekening 2018 bedraagt circa 1,3 miljoen euro nadelig. Bij de begroting 2018 werd nog uitgegaan van een bescheiden plus van 0,5 miljoen euro. In de loop van 2018 kreeg Leidschendam-Voorburg, net als veel andere gemeenten, te maken met structurele financiële tegenvallers zoals de kosten van Jeugdhulp. Als gevolg van deze tegenvallers zijn diverse budgetten in de begroting 2019 bijgesteld. Dit leidde per saldo tot een verwacht tekort over 2018 van 4,9 miljoen euro. Het eindresultaat is dus 3,6 miljoen euro positiever dan verwacht. Dit wordt vooral veroorzaakt door de herzieningen van de grondexploitaties. Bovendien is hard gewerkt om inzicht te krijgen in de oorzaken van de stijgende kosten voor jeugdhulp.

Kortom, we hebben het afgelopen jaar verder gebouwd aan een gemeente waar mensen nu en in de toekomst met plezier wonen, werken en recreëren.

Het college van burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg,
Klaas Tigelaar
Astrid van Eekelen
Juliette Bouw
Nadine Stemerdink
Jan-Willem Rouwendal

Leidschendam-Voorburg, 21 mei 2019