Jaarstukken 2018

Bestuurlijke samenvatting

Economie, bereikbaarheid en woningbouw

Economische agenda
De gemeente streeft ernaar een economisch vitale gemeente te zijn en te blijven. Daarom versterken we de bedrijvigheid. Dit doen we onder andere door nauw samen te werken met ondernemers en gezamenlijk de economische agenda uit te voeren. Ook blijven we aandacht hebben voor economische functies binnen ontwikkelingen.

De economische agenda 2017-2020 geeft richting aan de samenwerking met ondernemers, de noodzakelijke ontwikkelingen en activiteiten. In 2018 is het netwerk versterkt. De revitaliseringsstrategie voor bedrijventerreinen is vastgesteld om de kwaliteit en positionering van de terreinen te verbeteren. Ook is er een taskforce opgestart om knelpunten die ondernemers in winkelgebieden ervaren, snel en efficiënt op te pakken.

Daarnaast is samen met ondernemers een visie ontwikkeld op de detailhandel- en horecastructuur. De besluitvorming hierover wordt begin 2019 verwacht. Op het gebied van recreatie en toerisme is een voorstel opgeleverd voor de toeristisch-recreatieve positionering van Leidschendam-Voorburg. Deze wordt in 2019 verder uitgewerkt en in uitvoering gebracht.


Bereikbaarheid
Een goede bereikbaarheid draagt bij aan de aantrekkelijkheid van Leidschendam-Voorburg als gemeente. Daarom investeren we in het openbaar vervoer en voeren we onderhoud uit aan wegen, bruggen, fiets- en voetpaden. Waar knelpunten ontstaan pakken we die aan. Zelf of door in gesprek te gaan met het Rijk, de Provincie of de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH).

De bereikbaarheid, leefbaarheid en verkeersveiligheid van Stompwijk wordt verbeterd. Hiervoor is groot onderhoud uitgevoerd aan de Stompwijkseweg. De kadewand is vervangen en de wegconstructie is geheel vernieuwd. Na een periode van ruim een jaar kon de weg in april 2018 weer opengesteld worden voor het verkeer.

Om de woonkern te ontlasten wordt er ook een verbindingsweg aangelegd, tussen de N206 en Tuinbouwweg/ Dr. van Noortstraat. Deze leidt het doorgaand verkeer in de toekomst om de kern heen. De voorbereidende werkzaamheden zijn in september 2018 gestart. De verwachting is dat aanleg van de weg in het najaar van 2019 start en in 2020 is afgerond. Na de oplevering wordt de Dr. van Noortstraat nog heringericht. Dit om het bestemmingsverkeer beter te faciliteren en de verkeersveiligheid voor fietsers en voetgangers te verbeteren.

Voor Damcentrum wordt opnieuw onderzocht welke maatregelen wenselijk zijn om de doorstroom van het verkeer en parkeren in het gebied te verbeteren. De inwoners zijn hier actief bij betrokken. De route-informatiepanelen die eind 2017 tijdelijk geplaatst zijn tussen de Noordsingel en het knooppunt A4/N14, doen hun werk goed. Ze worden in 2019 definitief geplaatst. Wel wordt nog bekeken op welke plek de panelen het meeste effect hebben. Andere mogelijke maatregelen zijn intelligente verkeerslichten en verkeersplateaus. In 2019 zal er duidelijkheid zijn over de definitieve maatregelen.

Rijkswaterstaat werkt aan het verbeteren van de doorstroming op de N14. In gezamenlijk overleg is gewerkt aan een ontwerp waarbij twee ongelijkvloerse kruispunten gerealiseerd worden. De gemeenteraad is akkoord met het voorstel en met de verdere uitwerking ervan in 2019. Een belangrijk aandachtspunt daarbij is dat The Mall of the Netherlands en HMC Antoniushove goed bereikbaar blijven. Naast de samenwerking rond de N14 is de gemeente actief betrokken bij een verkenning die het Rijk, de MRDH en de gemeente Den Haag doen. Namelijk de verkenning naar een betere OV-bereikbaarheid van CID-Binckhorst. Station Voorburg bekleedt hierin mogelijk een sleutelpositie.

Het regionale busvervoer is opnieuw aanbesteed door de MRDH. Het aflopend contract met Connexxion wordt vanaf de zomer van 2019 overgenomen door EBS.

Woningbouw
Er ligt een grote woningbouwopgave in de regio. In de Zuidelijke Randstad gaat het om 230.000 tot 250.000 woningen de komende 15 jaar. Onze buurgemeenten werken samen om de woningbouw nabij openbaar vervoer te versnellen. Ook in Leidschendam-Voorburg vindt woningbouw plaats. Denk aan de ontwikkeling van de voormalige CBS-locatie, Vlietvoorde, Klein Plaspoelpolder, Overgoo en Schakenbosch. Met de buurgemeenten vindt afstemming plaats over de plannen aan de gemeentegrenzen.

Het aantal commerciële en particuliere bouw- en verbouwplannen neemt fors toe. De organisatie kreeg afgelopen jaar ruim 500 aanvragen hiervoor. Het aantal aanvragen waar nader advies over de bestemming nodig was steeg in 2018 met 69%. Voor 20 locaties zijn afspraken formeel vastgelegd in een overeenkomst, tegen 10 in 2017.

Sociale woningbouw heeft prioriteit om te voorzien in de toenemende vraag naar betaalbare huurwoningen en om doorstroming in de woningmarkt te realiseren. Daarom krijgt sociale woningbouw ook een plek in De Star, de Rijnlandlaan en Overgoo.

Ontwikkelingen worden vooruitlopend op de invoering van de omgevingswet op innovatieve wijze opgepakt.