Jaarstukken 2018

Bestuurlijke samenvatting

Sociaal domein

Jeugd
We willen dat kinderen en jongeren gezond en veilig opgroeien. Dat ze zich maximaal ontwikkelen en het best passende onderwijsniveau bereiken. Om dat te realiseren werken we samen met alle partijen in het onderwijs, de zorg en het maatschappelijk veld.

Het netwerk van partijen dat zich inzet voor het gezond en veilig opgroeien van kinderen in onze gemeente, is het afgelopen jaar versterkt. Hieruit zijn diverse acties en activiteiten ontstaan om kinderen én hun ouders op een laagdrempelige manier te ondersteunen. Een voorbeeld is de Buik-baby-boefjes markt op 3 november in winkelcentrum De Julianabaan en Bibliotheek aan de Vliet. Instanties en ondernemers die ondersteuning bieden bij de periode van zwangerschap, geboorte en jonge kinderen, sloegen de handen ineen om te laten zien dat jonge ouders er nooit alleen voor staan.

Er is hard gewerkt om inzicht te krijgen in de oorzaken van de stijgende kosten in de jeugdhulp. Belangrijke oorzaken zijn o.a. de aanpassing van de jeugdhulptarieven per 2018 en het gemiddeld vaker inzetten van duurdere vormen van hulpverlening door aanbieders. Voor de oorzaken waar de gemeente invloed op heeft zijn beheersmaatregelen gekozen. De uitvoering hiervan vindt grotendeels in 2019 plaats.

Onderwijs
Goed onderwijs heeft goede huisvesting nodig. De gemeente is hiervoor wettelijk verantwoordelijk. Goede schoolgebouwen voldoen aan de eisen van nu: ze zijn veilig, comfortabel en duurzaam, goed onderhouden en hebben een gezond binnenklimaat. Hoe we hiervoor zorgen en welke scholen wanneer in aanmerking komen voor renovatie, verbouw en nieuwbouw, is vastgelegd in Integrale huisvestingsplannen.

Basisschool De Dijsselbloem startte het schooljaar 2018-2019 in een nieuw gebouw aan de Delflandlaan in Voorburg. Het gebouw beschikt over lesruimten, een gymzaal en een turnzaal. De turnverenigingen en kinderopvangorganisatie DAK hebben hier ook hun onderkomen. Op 9 november werd de locatie officieel geopend en is de naam van de school omgedoopt in KC De Cascade.

De bouw van het Kulturhus vorderde. Basisschool Maerten van den Velde, Kinderopvang Zoeterwoude SKZ, Jeugdgezondheidszorg Zuid-Holland West, Bibliotheek aan de Vliet en Dorpshuis Stompwijk kunnen in het eerste kwartaal van 2019 hun intrek nemen in het nieuwe gebouw aan de Doctor van Noortstraat.

De ontwerpen voor de nieuwe integrale kindcentra De Tol, Heeswijk en De Trampoline zijn verder uitgewerkt. Ook startte een onderzoek naar de renovatie/nieuwbouw van basisschool De Vijverhof.
Ten aanzien van het voortgezet onderwijs is het ontwerp voor de Novum-Maartenshal afgerond. Deze nieuwe sporthal gaat gebruikt worden door het Sint-Maartenscollege en het Gymnasium Novum. Voor de nieuwbouw van Veurs Voorburg konden de voorbereidende werkzaamheden starten.

Een andere ontwikkeling in 2018 was de harmonisatie van de kinderopvang en peuterspeelzalen. Sinds 1 januari 2018 moeten peuterspeelzalen aan dezelfde kwaliteitseisen voldoen als de kinderopvang. De (financiële) gevolgen hiervan hebben we gemonitord en waar nodig actie ondernomen.

Nieuwe koers minimabeleid
In 2018 is nieuw minimabeleid opgesteld dat per 1 januari 2019 ingaat. Met het beleid wil de gemeente inzetten op minder kinderen in armoede. Onderzoek laat namelijk zien dat het vooral voor minimagezinnen met kinderen lastig is om rond te komen, ook al maken zij gebruik van alle bestaande regelingen. Door binnen bestaand budget te kijken naar een betere verdeling van het geld wil de gemeente hier verandering in brengen.

Transformatie voorliggend veld
Inwoners in staat stellen langer de regie over hun eigen leven te behouden en het welbevinden vergroten. Dat zijn de doelen van de transformatie van het voorliggend veld, die in 2018 is gestart. We doen dit door middel van een nieuwe subsidiestrategie die organisaties in het voorliggend veld beter met elkaar verbindt en versterkt. In 2018 is er een begin gemaakt met het verkennen van verschillende subsidiemodellen. Na afstemming met huidige subsidiepartners en inwoners (o.a. participatieraad) is gekozen voor subsidietafels, waarbij partners gezamenlijk adviseren over het aanbod bij een bepaald vraagstuk. Er is een start gemaakt met het voorbereiden van de verordening die deze subsidiesystematiek mogelijk maakt.

Oog voor elkaar
Iedereen zou het gevoel moeten hebben dat hij of zij ergens bij hoort en dat er iemand voor hem of haar is. Daarom is ingezet op mantelzorg en de bestrijding van eenzaamheid. De maatschappelijk partners organiseerden regelmatig mantelzorgcafés. Tientallen mantelzorgers werden in het zonnetje gezet tijdens de Dag van de Mantelzorg. En in het najaar tekende de gemeente een samenwerkingsovereenkomst met respijthuis Strandgoed Ter Heijde. Hier kunnen mantelzorgontvangers tijdelijk verblijven zodat hun mantelzorger even tot rust kan komen. Om eenzaamheid tegen te gaan organiseerden de GGZ-organisaties trainingen over houding en sociale vaardigheden. Het ondersteuningsaanbod van het algemeen maatschappelijk werk is verder ontwikkeld. En ook vanuit de gezonde wijkaanpak is gewerkt aan bewustwording en deskundigheidsbevordering over eenzaamheid. Er is een community van professionals gevormd die zich bezighouden met het bestrijden van eenzaamheid. Gezamenlijk organiseerden zij de Week tegen Eenzaamheid.

Wijkinitiatieven
Inwoners weten zelf het beste wat past en nodig is in hun eigen buurt en wijk. Daarom is in 2016, 2017 en 2018 via Vlietwensen een jaarlijks budget beschikbaar gesteld om ideeën en initiatieven in de wijk te ondersteunen. In 2018 is de werkwijze geëvalueerd. Gezien de stijging van het aantal initiatieven en de positieve ervaringen is besloten de werkwijze te continueren en een structureel budget beschikbaar te stellen.

Re-integratie en participatie
In 2018 is het re-integratie en participatiebeleid 2019-2022 vastgesteld. Kern van dit beleid is dat de gemeente meer mensen naar werk wil begeleiden, door zich te focussen op de mensen met een korte afstand tot de arbeidsmarkt (minder dan 24 maanden). Voor inwoners met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt wordt gekeken naar alternatieven als vrijwilligerswerk of mantelzorg.

Samen met de mede-eigenaren van DSW, gemeente Rijswijk en gemeente Zoetermeer, is besloten om te kijken naar een nieuwe structuur om beschut werk aan te bieden. In 2019 richt Zoetermeer een SW bedrijf op, waar Rijswijk en Leidschendam-Voorburg beschutte werkplekken kunnen inkopen.