Jaarstukken 2018

6. Sociaal domein

6.2 Wijkteams

De toegang tot ondersteuning richt zich op een snelle, klantvriendelijke toeleiding naar de juiste hulp voor inwoners die deze nodig hebben. De inwoner staat hierbij centraal. De multidisciplinaire teams (MDT's) van de gemeente werken zoveel mogelijk integraal zodat inwoners zo goed mogelijk geholpen worden. Ook de gemeentelijke partners die samenwerken in het Sociaal Servicepunt vervullen in de toeleiding een belangrijke rol.

Tot dit taakveld behoren alle inspanningen gericht op het identificeren van de mogelijkheden (eigen kracht) en hulpvraag van de inwoner en zijn/haar netwerk en het vinden van de juiste vorm van individuele ondersteuning door informatievoorziening, voorlichting, advisering en cliëntondersteuning.

Wat hebben wij daarvoor gedaan?

Speerpunt

Omschrijving

Status

Heldere toegang

Duidelijke communicatie over de route naar zorg en ondersteuning.

Sluitende aanpak verwarde personen

Deskundige en efficiënte dienstverlening door de professionals van de toegang.

Preventiekader Jeugd

Laagdrempelige ondersteuning bieden bij opgroeien en opvoeden en actief in te zetten op preventie van problemen door uitvoering van het preventiekader jeugd.

Gebiedsnetwerken

Gemeentelijke regie op de sociale gebiedsnetwerken en proactieve samenwerking met de eerste- en tweedelijnszorgpartners.

Toelichting per speerpunt

Heldere toegang

Voor de toegang naar zorg en ondersteuning zijn het Sociaal Servicepunt (SSP) en de Multidisciplinaire teams (MDTs)  van de gemeente ingericht. Er is een onderzoek gestart naar de samenwerking tussen SSP en MDTs. Er wordt onderzocht op welke wijze het proces van toegang en toeleiding klantvriendelijker  kan worden ingericht. Dit om zoveel mogelijk te voorkomen dat de inwoners meerdere keren hetzelfde verhaal moeten vertellen. Hierbij moet rekening gehouden worden met de mogelijkheden die de AVG hiervoor biedt.
Op de website van de gemeente is duidelijk aangegeven hoe en waar inwoners zorg en ondersteuning kunnen krijgen.

Sluitende aanpak verwarde personen

De gemeente heeft met alle partners die betrokken zijn bij de ondersteuning en hulpverlening aan inwoners met verward gedrag afspraken gemaakt hoe wordt samengewerkt. Dit is gedaan op basis van de 9 bouwstenen die landelijk zijn aangereikt. Partners hebben hun afspraken vastgelegd in een Sluitende aanpak Verwarde Personen. Deze afspraken blijven de komende jaren in ontwikkeling.

Preventiekader Jeugd

Met de partners  is onder de titel (Op) Tijd voor Jeugd actief gebouwd aan de community Jeugdpreventie, waarin de partners elkaar op inhoud en persoon kennen, expertise wordt ingezet en goed wordt samengewerkt om problemen bij jeugdigen zoveel mogelijk te voorkomen.  

Gebiedsnetwerken

Vier keer per jaar organiseert het Sociaal Servicepunt sociale netwerkbijeenkomsten voor alle medewerkers en vrijwilligers in het sociaal domein. Doel is dat professionals beter gaan samenwerken met elkaar zodat inwoners beter geholpen worden.

Verbonden partij(en)

Wat heeft het gekost?

Wijkteams

Primitieve begroting
2018

Begrotings-
wijzigingen
2018

Begroting
na wijziging
2018

Realisatie
2018

Verschil
2018

Lasten

2.987

388

3.375

2.771

604

Baten

0

0

0

58

58

Bedragen x € 1.000

De lasten betreffen met name de medewerkers van de MDT's, de Lokale Kamer, casemanagement (jeugd), jeugdbeschermingstafel en (subsidies m.b.t. de) sociale servicepunten.